Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Zalety form silikonowych po pieczenia

Formy silikonowe dostępne są we wszystkich kształtach, kolorach i rozmiarach. Są one obecnie bardzo modne i chętnie wybierane zamiast tradycyjnych blach i foremek. Niezależnie od tego, czy chodzi o serce czy o kształt Hello Kitty, wyobraźnia jest prawie nieograniczona podczas pieczenia. Jakie są ich zalety w porównaniu z tradycyjnymi formami do pieczenia?

Formy do ciasta silikonowe – zalety

Dzięki nieprzywierającej powłoce silikonowe formy do pieczenia są wyjątkowo łatwe w czyszczeniu. Wiele form jest nawet odpornych na zmywanie w zmywarce. Szczególnie wygodne jest ich przechowywanie. Elastyczność form pozwala na zwinięcie, na przykład za pomocą gumki domowej.

Układanie foremek do pieczenia również nie stanowi problemu. Foremki silikonowe do pieczenia są trwałe i odporne na pękanie ze względu na swój materiał. Są również dość tanie. Wielu producentów oferuje tak zwane silikonowe maty do pieczenia, które można położyć na blaszce do pieczenia. Pozwala to uniknąć przycinania papieru do pieczenia.

formy do ciasta silikonowe

Dlaczego warto wybrać formy do pieczenia silikonowe?

Formy silikonowe nadają się szczególnie do pieczenia muffinów. W porównaniu z tradycyjną blaszką do muffinów małe silikonowe foremki są znacznie bardziej uniwersalne – nawet małe ilości mogą być upieczone.

Przed użyciem warto posmarować foremkę dodatkowo tłuszczem, aby ciasto się nie przyklejało. Ważne jest również, aby ciasto ostygło w formie przez dziesięć minut po upieczeniu. Wtedy bez żadnego problemu będzie można wyjąć wypiek bez uszkodzenia.